Dişi köpekler üreme olgunluğuna ulaştıklarında kızgınlığa girerler veya kızgınlık döngüsü yaşarlar. Bu nokta, 6 aylık olduktan sonra herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir, ancak 8 ila 9 ay daha yaygındır. Bir köpeğin ilk kızgınlığı, büyük ırklarda 18 aya kadar gecikebilir.
Köpekler yılda yaklaşık iki kez kızgınlığa girer ve regl döngüsü yaklaşık 3 hafta sürer. Dişi köpek kızgınlık dönemindeyken çiftleşmeye açıktır ve hamile kalabilir; dişi köpekler kızgınlık döneminde değilken erkekleri üremek için kabul etmeyeceklerdir.
Köpeğinizin regl olduğunu nasıl anlarsınız?
Regl dönemindeki bir köpekte aşağıdaki değişimleri fark edebilirsiniz:
- Vulvanın şişmesi
- kanlı akıntı
- Letarji
- Çalkalama
- saldırganlık
Regl döneminde bir köpekle uğraşmak stresli olabilir.
Köpeklerin kızgınlığa girmesini önleyebilir misin? Köpeğinizin regl döngüsünü geciktirmek mümkün mü? Bu soruların cevaplarını keşfedeceğiz, ama önce bir köpeğin regl döngüsünün nasıl çalıştığına bir göz atalım.
Bir köpeğin regl döngüsünü anlamak
Regl döngüsü, vücudu hamileliğe hazırlanırken köpeğinizin üreme döngüsünün doğal olarak oluşan bir parçasıdır. Bir dişi köpeğin üreme döngüsünün 4 aşamasında neler olduğunu keşfedelim:
- Kızgınlığın veya proöstrusun başlangıcı (3 ila 17 gün): Vücut, çiftleşmeye hazırlanmak için östrojen ve kanlı vajinal akıntı üretir.
- Tam kızgınlık (4 ila 7 gün): Vücut lüteinize edici hormon salgılar. Kanama devam edebilir, ancak genellikle azalır. Yumurtlama meydana gelir; köpek çiftleşmeye açıktır.
- Kızgınlığın sonu veya diestrus (6 gün): Boşalma durur. Köpek hamile kalmazsa, vücut uterus astarını yeniden emer.
- Isısız veya anestrus (2 ila 3 ay): Köpek hormonal olarak aktif veya cinsel olarak alıcı değildir.
Kızgınlık döngülerini önlemek
Köpeğinizi bir kızgınlık döngüsü sırasında üretmeyi planlamıyorsanız, yalnızca vajinal akıntı ve davranış değişiklikleri gibi istenmeyen semptomların üstesinden gelmek zor olmakla kalmaz, aynı zamanda köpeğinizin planlanmamış bir üremeden hamile kalma şansı da çok gerçek bir olasılıktır.
Kızgınlık döngülerini önlemek için cerrahi seçenekler
Köpeğinizi üretmeyi planlamıyorsanız, kızgınlığa girmesini önlemenin en iyi yolu onu kısırlaştırmaktır. Köpeklerde iki kısırlaştırma prosedürü gerçekleştirilir: ovariohisterektomi (OVH) ve ovariektomi (OVE).
Ovariohisterektomi ile ovariektomi arasındaki fark nedir?
Bir ovariohisterektomi, rahmin ve her iki yumurtalığın çıkarılmasını içerir. Bir yumurtalık ameliyatı ile, uterus bozulmadan bırakılarak sadece yumurtalıklar çıkarılır.
Kuzey Amerikalı veteriner hekimler bir zamanlar OVH’yi tercih ettiler, ancak OVE daha yaygın hale geliyor. Uzmanlar bir zamanlar OVH’nin köpekleri pyometra ve kanser gibi üreme hastalıklarından daha iyi koruduğuna inanıyorlardı. Uterusu sağlam bırakmak, rahim tümörleri olasılığını artırır.
Bununla birlikte, 2014 yılında yapılan bir araştırma, kısırlaştırılmış hayvanlarda rahim tümörlerinin nadir olduğunu ve bunların %90’ının iyi huylu olduğunu bulmuştur. Bunun nedeni, yumurtalıklardan gelen hormonların sıklıkla rahim hastalıklarına neden olmasıdır; yumurtalıklar olmadan, hayvanların kanser geliştirme şansları çok daha azdır.
OVE ayrıca daha az invazivdir, bu da daha az komplikasyona, daha az anesteziye, daha küçük insizyonlara ve daha hızlı iyileşme sürelerine neden olur. Veterineriniz, köpeğiniz için hangi prosedürün en iyi olduğu konusunda size tavsiyede bulunacaktır.
Köpekler kızgınlıkta kısırlaştırılabilir mi?
Evet, ancak veterinerler genellikle buna karşı tavsiyede bulunur. Köpeğiniz kızgınlık dönemindeyken üreme organlarına giden kan akışı arttığından kanama riski artar. Regl döngüsü sona erdikten sonra birkaç ay beklemek isteyebilirsiniz. Köpeğiniz için en sağlıklı seçeneği her zaman veterineriniz bilecektir. Lütfen tavsiyelerini göz önünde bulundurun.
Ameliyatsız seçenekler
Köpeğiniz tıbbi bir durum nedeniyle kısırlaştırılamıyorsa veya onu daha sonraki bir tarihte üretmek istiyorsanız, bazı ilaçlar ısı döngülerini geciktirebilir veya önleyebilir. Isı döngülerini önleyen ve kalıcı olarak bastıran ilaçlarda bulunur, ancak bu tarz ilaçları ülkeler yasaklayabilmektedir.