Köpeklerde Dişeti Hiperplazisi (Diş Eti Büyümesi)

Diş eti hiperplazisi, bir köpeğin diş eti (diş eti) dokusunun iltihaplandığı ve büyüdüğü tıbbi bir durumu ifade eder. Büyüme tipik olarak diş plağı veya diş eti çizgisi boyunca diğer bakteri üremesinden kaynaklanan tahrişten kaynaklanır. Çoğu durumda, bu iyi ağız hijyeni alışkanlıkları ile önlenebilir. Bu genişleme köpeklerde tipiktir ve herhangi bir cinste meydana gelebilirken, Boksörler, Büyük Danimarkalılar, Collies, Doberman Pinschers ve Dalmaçyalılar özellikle diş etlerinde iltihaplanma geliştirmeye eğilimli görünmektedir.

BELİRTİLER VE TÜRLERİ

  • Diş eti hiperplazisinin yaygın semptomları şunları içerir:
  • Diş etlerinin kalınlaşması
  • Diş etlerinin yüksekliğinde artış
  • Diş etlerinde gelişen cepler
  • Diş etlerinde iltihap bölgeleri
  • Diş eti çizgisinde büyüme veya doku kitlesi oluşumu

NEDENLERİ

Diş eti büyümesinin (diş eti hiperplazisi) en yaygın nedeni diş eti çizgisi boyunca bakteri ve plaktır. Bu hastalık tedavi edilmediği takdirde dişleri destekleyen kemikleri ve yapıları da etkileyebilir (periodontal hastalık).

TEŞHİS

Bu tıbbi durum genellikle köpeğin ağzının rutin muayenesi sırasında teşhis edilir. Mevcut bir kitle varsa, kanser varlığını (neoplazi) ekarte etmek veya doğrulamak için kitleden alınan bir doku biyopsisi yapılacaktır. Altta yatan diğer potansiyel olarak ciddi tıbbi durumların varlığını ekarte etmek için röntgen görüntüleri de alınabilir.

Dişeti hiperplazisi nasıl tedavi edilir?

Ciddi durumlarda, diş eti çizgisinin orijinal şekline geri döndürülmesine yardımcı olmak ve oluşan cepleri normale döndürmek için köpeğinizin diş etlerinin yeniden şekillendirilmesiyle birlikte cerrahi onarım ve/veya derin temizlik yapılabilir, böylece yiyecek artıkları ve bakteriler sorun olmayacaktır. İyileşme sürecinde köpeğinizin rahatsızlığını azaltmak için gerektiğinde ağrı kesici ilaç verilebilir. Genel olarak, veteriner hekiminizin verdiği ağızdan antibiyotikler (antimikrobiyaller) ile birlikte bir diş temizliği, köpeğinizin ağzını temizlemek ve diş etlerinin şişmesini, genişlemesini azaltmak için yeterli olmalıdır.

Dişeti hiperplazisi ilaçlarla ilişkiliyse, ilacı kullanmayı bırakmak genellikle diş etlerinin normale dönmesiyle sonuçlanır. Bununla birlikte, çoğu durumda, dişeti hiperplazisi için tanımlanmış herhangi bir farmakolojik neden yoktur.

Dişeti hiperplazisi en sık olarak aşırı proliferatif dokunun cerrahi olarak çıkarılmasıyla tedavi edilir. Gingivoplasti, genellikle kapsamlı bir diş temizliği ile birlikte genel anestezi altında gerçekleştirilen bir işlemdir. Veteriner hekiminiz aşırı dişeti dokusunu çıkaracak, normal diş eti çizgisi konturunu eski haline getirecek ve yiyecek ve kalıntıların tutulmasından sorumlu olan derin cepleri ortadan kaldıracaktır. Gingivoplasti, ağız içindeki enfeksiyon ve iltihabı azaltarak, ağız görünümünü iyileştirirken aynı zamanda rahatsızlığı hafifletir ve durumun daha da ilerlemesini yavaşlatır.

“Diş eti hiperplazisi en yaygın olarak aşırı proliferatif dokunun cerrahi olarak çıkarılmasıyla tedavi edilir.”

Klinik belirtilerde belirgin düzelme sağlasa da gingivoplasti tipik olarak durumu iyileştirmez. Diş eti dokusu, yatkın köpeklerde zamanla tekrar artmaya başlar ve sıklıkla tekrarlanan ameliyatlar gerekir.

YAŞAM VE YÖNETİM

Köpeğinizi veteriner hekiminizle birlikte eksiksiz rutin diş temizliğine götürmeniz ve büyümüş diş etlerinin oluşumunu veya tekrarlamasını önlemek için iyi ağız hijyeni ve diyeti sürdürmeniz önemlidir. Dişeti hiperplazisi olan hayvanlar, nüksetme yaygın olmasına rağmen, genellikle tedavi ile iyi bir sonuca sahip olacaktır. Diş etlerinde daha derin cep oluşumu da dahil olmak üzere, ceplerde ek bakteri üremesini teşvik edebilen diş eti büyümesiyle ilgili bazı potansiyel komplikasyonlar vardır.

Köpeğim gingivoplastiden sonra ne tür bir bakıma ihtiyaç duyacak?

Gingivoplastiden sonra, veterineriniz köpeğinizin ağrısını ve rahatsızlığını kontrol altına almak için ilaçlar yazacaktır. Bu ilaçlar belirtildiği gibi verilmeli ve ameliyattan sonra birkaç gün devam ettirilebilir.

Köpeğiniz ayrıca ameliyattan yaklaşık iki hafta sonra yumuşak bir diyete (konserve gıda) ihtiyaç duyacaktır. Sert yiyecekler iyileşen diş eti dokusuna zarar verebileceğinden ve ilerlemeyi yavaşlatabileceğinden, diş eti dokusunun iyileşmesi için bu süreye izin vermek önemlidir. Bu süre zarfında travma ve rahatsızlığı önlemek için sert muamelelerden ve oyuncaklardan da kaçınılmalıdır.

Yaklaşık iki hafta sonra kuru gıda ve ikramlara devam edilebilir. Bu zamanda, veterinerinizin önerdiği şekilde köpeğinizin dişlerini fırçalamaya veya diğer evde diş bakımı sağlamaya da başlayabilirsiniz. Günlük diş hijyeni bakımı, bakteri ve plağın tekrarını yavaşlatacak ve potansiyel olarak dişeti hiperplazisinin tekrarını yavaşlatacaktır.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir