Yavru köpek nasıl eğitilir ? Tuvalet Eğitimi

Yavru köpeğinizi eğitmeniz için en önemli üç unsur tutarlılık, sabır ve olumlu pekiştirmedir. Amaç, iyi alışkanlıklar aşılamak ve evcil hayvanınızla sevgi dolu bir bağ kurmaktır. Bu noktada sevgi kelimesi çok önemlidir köpeğimize kızmayacağız.

Tam anlamıyla bir eğitim 6 ay kadar sürecektir ama acele etmeyin onlar robot değil bazı köpkelerde 1 yıl sürdüğüde olur.

Köpeğinizin size gelmeden önce öğrendiği bir alışkanlık var ise ona o alışkanlığı değiştirmek için daha ilgisini çeken bir seçenek sunmanız gerekebilir bunu unutmayınız.

Eğitimede sizin için en önemli komut dışarı çık komutudur. Bu komut kafese dön odana git gibi komutlarda olabilir yazının devamında önemini anlayacaksınız. Ayrıca pozitif yönlendirebilmek için sadece başarı durumunda vereceğiniz çok sevdiği hızlı tüketilen (kemik olmaz) bir ödül bulmalısınız.

Yavru Köpek Eğitimine Ne Zaman Başlamalı

Köpekler 12 ila 16 haftalık olduklarında mesane ve bağırsak hareketlerini tutmayı öğrenmek için yeterli kontrole sahip olurlar. Bu yüzden eğitime en erken 12 haftalıkken başlamalısınız.

Yavru köpeğinizi eve getirdiğinizde 12 haftadan büyükse ve bir kafese dışkısını yapıyorsa, ev eğitimi daha uzun sürebilir. Cesaretlendirme ve ödül ile köpeğin davranışını yeniden şekillendirmeniz gerekecek.

Yavru Köpeğinizin Ev Eğitimi İçin Önemli Adımlar

Köpek yavrunuzu bir kafesle, ister bir oda ile veya bir tasma ile, tanımlanmış bir alanda sınırlandırılmalısınız. Yavru köpeğiniz tuvaletini yapmak için dışarı çıkması gerektiğini öğrendikçe ona daha çok özgürlük verebilirsiniz.

Evde eğitimin önemli adımlarından bir diğeri ise yavru köpeği düzenli bir beslenme programında tutmaktır. Bu nedemek? Yemek kabını öğün aralarında kaldırmalısınız. Belirli saatlerde yemek verin ve bu saatlere alıştırın.
Yavru köpeğinizi sabah ilk iş olarak ve gün içinde sık sık dışarı çıkarın. Ayrıca, yemeklerden sonra veya uykudan uyandıklarında da dışarı çıkarın. Gece son iş olarak belirlediğiniz alanda yalnız kalmadan önce dışarı çıkardığınızdan emin olun.

DIşarı çıktığınızda her seferinde aynı noktaya götürün. Köpeğiniz kendi kokusunu aldıkça çiş yapmaya teşvik olacaktır.
Yavru köpeğiniz dışarıda çiş yaptığında, onu övün veya bir ödül verin.

Eğitim süresince bir kafes kullanmak

Köpekler kafeslerde yaşamaya çok uygun hayvanlar olmasada eğitim süresinde bir kafeste durması ve belirli yanlışları yaptıklarında kafese geri götürmeniz bir eğitim aracı olabilir.

Kafesin köpeğin ayakta durması, dönmesi ve yatması için yeterince büyük olduğundan, ancak bir köşeyi tuvalet gibi kullanacağı kadar büyük olmadığından emin olun.
Sandığı bir seferde iki saatten fazla kullanıyorsanız, yavru köpeğinize içme suyu koyduğunuzdan emin olun.
Köpeğiniz kafesine tuvaletini yapıyorsa sandık kullanmayın, önceden bunu alışkanlık edinmiş olabilir.

Köpeğinizin Tuvalete Gitmek İstediğini Nasıl Anlarsınız?

Mırıldanıyorsa, daire çiziyorsa, etrafı koklamaya başladıysa, kapıda havlıyor veya kapıyı tırmalıyorsa onu hemen tuvalete çıkarın. Beklerseniz kaçırabilir.

Hatalar

Bir yaşına kadar hata yapılabilir. Hataların nedenleri, eksik ev eğitimi veya ortamındaki bir değişiklik olabilir. Köpeğiniz yanlış yaptığında onu cezalandırmayın, köpeğinize sizden korkmayı öğretir ve ısırmalarla sonuçlanabilir.

Yavru köpeğinizi yanlış yaparken yakalarsanız yüksek sesle alkışlayın.

Yavru köpeğinizi, iş başında, hata yaparken yakalarsanız, kabul edilemez bir şey yaptıklarını bilmeleri için yüksek sesle alkışlayın. Sonra tasmasından veya ensesinden tutup nazikçe dışarı çıkarın.
Yavru köpeğinize vurmayın veya bağırmayın. Eğer yaparken yakalayamadıysanız köpeğiniz bağırmanızla yaptığı hatayı ilişkilendiremez.
Köpeğinizin eve tuvaletini yapmasını en aza indirmek için evi amonyak bazlı bir temizleyici yerine enzimatik bir temizleyici ile temizleyin. Sizin alamadığınız ultra ince kokuların temizlendiğinden emin olun.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir